1204 Budapest, Virág Benedek u. 79.
+36 20 960 5060
H-P: 08:00-18:00, Sz: 08:00-14:00
100% visszavásárlási garancia - a további részletek megtekintéséhez kattintson ide!

Centrírozás

Az autó alacsony sebességénél érezhető a kormánymozgás, magas sebességnél a gépjármű rázkódik. Elég gyakori két probléma, melynek eredője nagy valószínűséggel a felnik centrírozásának hiánya.

Centírozás, vagy centrírozás?

Nyelvtanilag mindenképpen az utóbbi kifejezés a helyes, az előbbi csak helytelen magyarítás. De hogy jön ide a nyelvtan? Egyszerű: a centrírozás a centrum szóból ered, mely központot, középpontot jelent, és így érthető meg igazán hogy mi fán is terem a centrírozás maga.

A centrírozási fontossága

Minden olyan alkatrész, mely tengely körül forog, ki van téve a kiegyensúlyozatlanság veszélyének. Ez az autók esetében a gumiabroncsoknál érzékelhető legjobban. Ez azon túl, hogy veszélyes és csökkenti a komfortfokozatot, az alkatrészek korábbi elhasználódásához vezet. Ezért kell elvégezni a centrírozást. Ezt azonban otthon saját kezűleg nem tudjuk kivitelezni, így szakemberhez kell fordulni.

Hogyan zajlik a centrírozás?

Maga a folyamat nem bonyolult, így zajlik:

  1. kerekek leszerelése
  2. régi centrír-súlyok eltávolítása
  3. kerék felhelyezése a centrírozó berendezésre
  4. műszeres bemérés
  5. a kapott adatok alapján a megfelelő ellensúlyok felszerelése a felnikre

Minden keréktípusra alkalmazható a centrírozás?

A kiegyensúlyozási eljárás mind acélfelnik, mind alufelnik esetében alkalmazható és alkalmazandó. Annyi a különbség, hogy a két felni típusra más-más központosító súlyok kerülnek, és más eljárással rögzítik azokat.

Természetesen a centrírozás elvégzése még nem garantálja önmagában a tökéletes menetteljesítményt, nem írja felül a gumiabroncsok elhasználtságát, rossz minőségét. Rendszeresen vizsgáltassa meg gumiköpenyeit szakemberrel, ezzel is csökkentve az autózás veszélyének rizikófaktorait.